Responsive image
Responsive image

Vaihtoehtohoidot ja koululääketiede sekä/että vai joko/tai

Luontaishoidot ovat hoitoja, jotka aktivoivat ihmisen omaa paranemisprosessia ja lisäävät ihmisen hyvinvointia ja terveyttä. Luontaishoidot ovat hoitoja, jotka tällä hetkellä Suomessa eivät pääasiassa kuulu osaksi virallista terveydenhuoltoa. Luontaishoitojen kenttä on hyvin laaja. Samassa ryhmässä on valtava valikoima erilaisia tapoja ja hoitoja. Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry:n näkökulmasta luontaishoidot ovat hoitoja, joilla on pitkä historiallinen tausta ja näin ollen pitkä näyttö toimivuudesta asiakaskokemusten pohjalta sekä vakiintunut asema teoreettisesti sekä filosofisesti. Luontaishoitoja ovat mm. homeopatia, kiinalainen lääketiede, vyöhyketerapia sekä aromaterapia. Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry:n terapeutit edustavat tällä hetkellä 23 eri terapiamuotoa.

Vaihtoehtohoidot eli luontaishoidot ovat jo koululääketieteen rinnalla sekä/että asemassa. Vuonna 2008 Taloustutkimuksen julkaiseman tutkimuksen mukaan luontaishoitoja on käyttänyt 2 miljoonaa suomalaista. Vähintäänkin joka kolmas suomalainen on tekemisissä luontaishoitojen ja ns. koululääketieteen eli länsimaisen lääketieteen kanssa sekä/että –tilanteessa, yhdessä, rinnakkain.

Suomalaiset haluavat valita parhaat palat molemmista tavoista hoitaa ja lähestyä ihmistä. Sekä länsimaiselle lääketieteelle että luontaishoidoille on paikkansa eikä nykypäivänä olen mitenkään perusteltua valita vain toinen tapa hoitaa itseään ja pois sulkea kokonaan muut vaihtoehdot.

Luontaishoidot ovat turvallinen vaihtoehto länsimaisen lääketieteen kanssa yhdessä hoitaa ihmistä. Luontaishoitoja on tutkittu maailmalla paljon. Suomessakin olisi aiheellista lisätä varoja tutkimukseen ja luontaishoitojen koulutukseen. Luontaishoidot ovat täällä Suomessa yhteiskunnallisesti vielä lähes hyödyntämätön luonnonvara, joiden käytöstä on hyötyä niin yksilölle kuin koko yhteiskunnalla.

WHO suosittelee luontaishoitojen integroimista osaksi kansallista terveydenhuoltoa eli luontaishoitojen asettamista sekä/että –tilanteeseen länsimaisen lääketieteen kanssa. Euroopassa lukuisassa maassa on rakentava lainsäädäntö, jonka avulla luontaishoidot ovat turvallisesti kansalaisten käytettävissä länsimaisen lääketieteen kanssa yhdessä. Suomen olisi aika siirtyä aktiivisesti hyödyntämään luontaishoitoja länsimäisen lääketieteen kanssa sekä/että –asemassa.

 

Anna Sofia Nevanlinna

puheenjohtaja

Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry

 

 

Mitä mieltä sinä olet? (Huom! Kommentit päivittyvät viiveellä)