Responsive image
Responsive image

Turkistarhaus arvojen leikkauspisteesssä

Turkisnahkasta valmistettu tuote on nykyään monelle, ei toki läheskään kaikille, jonkinlainen arvolatausta sisältävä asia. Se arvojen sekamelska joka turkistuotantoon on parina viime vuosikymmenenä sekoittunut on ainakin näin turkistuotannon sisältä seurattuna sekä epäoikeudenmukainen,väärinymmärryksiä , tahallisia ja tahattomia täynnä oleva yhteiskunnallinen kummajainen.

Itse turkistuotannon arvoketju, laajasti ymmärrettynä lähtee aina ylhäältä päin ,siitä kuluttajan ostopäätöksestä. Ainakaan suomalaisessa yhteiskunnassa ei kukaan ole välttynyt keskustelulta joka eläinten nahkojen käyttö vaatteisiin ja muihin asusteisin liittyy. Arvopäätös on siis tehty kun ostopäätös tehdään. Toki kauneus,lämpö,traditio tai vain kiva vaate voi olla ostopäätöksen takana mutta myös tuotteen henkilökohtainen hyväksyttävyys on käyty läpi jo siinä vaiheessa.

Turkistuote on pitkän tuotannollisen ketjun tulos joka sisältää paljon työtä ja nimen omaan kädellä tehtävää työtä. Työ alkaa suomenlahden silakan pyynnistä, viljapelloista, navetoista ja liha ja kalajalostusyrityksistä. Näissä syntyvä rehu on suomalaisen turkiksen ydin ja sen alku . Satavuotiaan historian omaava turkiseläinkasvatus on seuraavana vuorossa. Kauppa ja nahkojen jalostus, tuotteiden suunnittelu ja valmistus ja viimeisenä se on esillä maailman näyteikkunoissa ja lopullisen arvon tuoteelle antaa kuluttaja jos on antaakseen.

Kun suomalainen turkis elää ehkä historiansa parasta menestyskautta herää väkisinkin kysymys ; onko turkistuotannon arvot ja niiden sisältämät kysymysmerkit sitten ratkaistu turkisten tuotantoa suosivalla tavalla. No , ei tietenkään ole.

Keskustelu jatkuu Suomessa ja Euroopassa voimakkaana turkistuotannon oikeutuksesta. Kevään kansalaisaloite jonka eduskunta käsitteli toi tämän keskustelun linjat ja perusteet hyvin selkeästi esille. Ne tahot joiden kuuluikin tarhauskieltoa kannattaa sen tekivät, kylläkin yllättävän pienellä intohimolla ja asiaan paneutumisella. Turkiskasvatuksen vastaiset vanhat ja monen osin täysin vääriksi moneen kertaan todistetut seikat olivat pääosissa ja varsin kritiitittömästi niitä toistivat tahot joiden arvomaailmaan ei suomalainen turkistuotanto sovi tai ei pidä sopia kun niin on laillaan sovittu ja sai henkilökohtaisen kuvan turkistuotannosta sitten millaisen tahansa asiaan perehdyttyään. Tämän toki pätee moneen muuhunkin asiaan joiden käsittelyä ohjaa poliittinen perinne ja valittu arvomaailma vaikka perusteet ja faktat ovat ympärillä muuttuneet moneen kertaan.

Turkiseläinkasvatuksen osalta nuo faktat on omasta mielestäni ; Turkiseläin voi tarhaolosuhteissa hyvin, niillä parametreillä joita ihminen voi mitata ; Ravinto,vesi,suoja säiltä ja vihollisilta, sairauksien hoito, syntymä ja kuolema.

Kaikki nämä on selkeästi luonnossa elävää lajitoveriaan paremmalla tolalla. Toinen asia on jos otetaan parametreihin mukaan asioita joita ei voi millään mitata; eläimen vapauden tarve, tarve olla metsässä etsimässä jotain noista eläimen perustarpeista jotka tarhaolosuhteissa on tarhanhoitajan vastuulla.

Tämä on kiista joka ei ratkea. Jos turkikset halutaan pois ihmisten vaatetuksesta niin painotetaan tuota vapaus efektiä ja jos halutaan että ihminellä itsellä on vapaus valita arvojensa mukaan haluaako, turkispukineen , silloin painotetaan noita seikkoja jotka ovat mitattavissa ja ihmisen ymmerrettävissä. Perimmäinen kysymys ja aivan perustavaa laatua arvokysymys onkin, kenellä tuo vapaus valita on ; onko se turkisten vastustajillla vai jokaisella.

Turkiskasvatuksen voimakas politisoituminen ei ole oikeastaan auttanut ketään eikä mitään. Se ei ole autanut sitä suurta kansalaisten enemmistöä joka kyllä hyväksyy turkiseläinkasvtuksen muiden tuotantoeläinten mukana mutta kaipaisi kiihkotonta ja puolueetonta tutkimusta ja lainsäädäntöä joilla turkiseläinkasvatuksen kehitys seuraisi yhteiskunnan kehitystä. Nyt tilanne on jumitettu poliittiseksi toimintalinjaksi jota ei turkistuotannon faktat ja kehitys kiinnosta.


 
 

Mitä mieltä sinä olet? (Huom! Kommentit päivittyvät viiveellä)