Responsive image
Responsive image

Ohjaavatko työpaikkamme arvot toimintaamme

Lähes jokaisessa yrityksessä on hallituksen vahvistamat arvot, jotka ohjaavat tai joiden pitäisi ohjata työntekijöiden toimintaa. Tunnetko Sinä yrityksesi arvot ja kuinka ne on jalkautettu organisaatioon? Itse testasin tätä asiaa aamupalaverissamme ja yllätyin – kukaan ei muistanut jokaista kolmea arvoamme.

Seuraavalla viikolla arvomme oli enemmistön tietoisuudessa ja kolmannella viikolla jokainen tiesi että pankkimme arvot ovat ihmisläheisyys, vastuullisuus ja yhdessä menestyminen. Sama kysymys lähetettiin myös hallinnolle, joka vastasi aktiivisesti kysymykseen ja vieläpä kaikki arvot muistaen, tästä kiitos toimiville nettisivuillemme…
Toimivatko arvot toimivat arjessa? Lähtökohta on tietenkin se, että arvot tunnetaan ja muistetaan myös päätöksenteossa. Me kaikki tiedämme mitä ihmisläheisyys tarkoittaa käytännössä. Itse koen sen niin, että kohtele asiakakastasi kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan.

Vastuullisuus on hieman laajempi asia ja pankkialalla sen toteuttamisesta löytyy paljon hyviä esimerkkejä: Rahoitatko pikavippiyritystä jolla on turvaava vakuus, mutta jonka toiminnan tiedät tuottavan ongelmia ja ylivelkaantumista monille perheille. Entä otatko vakuudeksi eläkeläisen kodin hänen sukulaisensa riskipitoiseen yrityslainaan. Sijoituspuolella voi pohtia kuinka sopivaa on tarjota hyvätuottoista, mutta riskiä sisältävää sijoitusta henkilölle jolla on vähäinen tietämys kyseisestä tuotteesta. Jokaisessa esimerkissä asiakas olisi ainakin hetken tyytyväinen ja pankki kasvattaisi palkkiotuottoja.  

Entä yhdessä menestyminen, miten sitä voisi kuvata päivittäisessä työelämässä? Asiakas ei aina tiedä mitä tuotteita ja palveluita on tarjolla, joten meidän tehtävänä on huolehtia että hänen käytettävissään ovat sopivat ja laadukkaat tuotteet ja palvelut. Tämän voisi kuvata myös siten, että kun asiakas voi hyvin, voi myös pankki hyvin.Lopuksi herätän vielä yhden kysymyksen. Voisiko ja kannattaisiko työpaikan arvoja siirtää myös siviilielämään. Itse koen ja uskon, että arvot eivät ole ajasta ja paikasta riippuvaisia. Ihmisläheisyys, vastuullisuus ja yhdessä menestyminen ovat käyttökelpoisia ympäri vuorokauden.

Juha Luomala

Juha Luomala

Toimitusjohtaja, Valkeakosken Osuuspankki

Teemme joka päivä valintoja ja päätöksiä, joilla on vaikutuksia useisiin ihmisiin, itseämme unohtamatta. Ei siis ole lainkaan yhdentekevää millaiset
arvot tunnistamme omiksemme, kuinka ne säätelevät toimintaamme ja jalostuvat matkamme edetessä.

Kuvan ottaja: Henry Rantaniemi
Juha Luomala

Latest posts by Juha Luomala (see all)


 
 

Mitä mieltä sinä olet? (Huom! Kommentit päivittyvät viiveellä)