Responsive image
Responsive image

Koululääketiede ja vaihtoehtohoidot sekä-että vai joko-tai

Käsitteet pitää selkeyttää. Kiinalaista ”lääketiedettä” ei ole olemassa.Kiinalainen ”lääketiede” tarkoittaa käytännössä ”perinteistä kiinalaista lääkintää”. Sillä ei ole juuri mitään tekemistä tieteen kanssa. Se on pelkkää ikivanhaa puoskarointia. Kiinalainen lääkintä kehitettiin aikana, jolloin ruumiin toiminnoista ei tajuttu mitään. Ruumiissa kuvitellaan majailevan näkymätöntä, mystistä elämän energiaa, Qitä. Lisäksi houreksitaan yinistä ja yangista.

Ei ole olemassa myöskään suomalaista, saksalaista tai englantilaista lääketiedettä. Ei koululääketiedettä (jota termiä käyttävät valitettavasti monet lääkäritkin) tai kansanopistolääketiedettä. Vaihtoehtolääketieteestä puhumattakaan. On vain lääketiedettä. Ja potilaiden hoidossa käytettäviä lääkinnällisiä menetelmiä, joista osa perustuu lääketieteeseen, osa ei. Uskomushoidot ja erilaiset fanaattiset liikkeet eivät ole tiedettä.

Samalla tavalla kuin ei ole olemassa vaihtoehtolääketiedettä, ei ole olemassa myöskään vaihtoehtotiedettä. Eikä vaihtoehtoanatomiaa, -biologiaa, -fysiikkaa tai -epidemiologiaa.

Nykyisin puhutaan yleisesti täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista tai ”luontaishoidoista”, ei uskomuslääkinnästä tai puoskaroinnista. Kaikki nuokäsitteet ovat puoskareiden, näiden taikarummun kumisuttajien keksimiäja hellimiä. Ne ovat hämäystä, tärkeileviä kiertoilmaisuja uskomuslääkinnälle eli puoskaroinnille, ylikansalliselle bisnekselle.

Vastakkainasettelu (joko – tai) on tehtävä entistä selvemmäksi, myös käytettävien käsitteiden osalta. Se olisi nimenomaan potilaiden etu. Humbuugi on humbuugia ja huijaus on huijaus. Jos puhutaan vaihtoehtohoidoista, annetaan virheellisesti ymmärtää, että niitä voitaisiin käyttää lääketieteellisten hoitojen sijaan. Eli joku reikihoito olisi vaihtoehto vaikkapa dialyysihoidolle. Tai jos puhutaan täydentävistä hoidoista, väitetään, että lääketieteelliset hoidot eivät itsessään riitä, vaan tarvittaisiin vielä jotain lisähoitoa, kuten kivi- tai enkelienergiaterapiaa. Kun asiat nimetään oikein, potilaatkin pystyvät paremmin välttämään huijatuksi tulemisen puoskaribisneksessä. Viikonloppukurssilla ”pätevöitynyt” energiahoitaja on puoskari. Ruma sana on sanottava niinku se on! Puoskarointi on puoskarointia, sydämetöntä huijausta. Puoskarointiratsastaa pelkällä lumevaikutuksella. Sillä rahastaminen on tuomittavaa ja epäeettistä. Hoitamisen on perustuttava tieteelliseen näyttöön. Ei magiaan ja mystiikkaan.

Suomessa häärii tuhansia puoskareita, jotka harjoittavat irvokkaita outohoitoja. Pelkästään maallikot eivät puoskaroi. Yhä useammat lääkärit ja eritoten hoitajat ovat hylänneet tieteen ja lääkintäetiikan ja ryhtyneet puoskareiksi. Pöyristyttävän moni ”diplomihomeopaatti” on myös jonkin sortin hoitaja tai lääkäri.

Valviran tehtävänä on valvoa lääkäreiden ja muiden terveysammattilaisten puoskarointia. Valitettavasti Valvira ei piittaa potilasturvallisuudesta. Valvira on ottanut käsittämättömän kannan, että terveysammattilainen voi puoskaroida, mutta tämä tulee pitää erillään terveydenhuollon ammatin harjoittamisesta. Eli esimerkiksi järjetön ja vahingollinen, muun muassa uskonnollista aivopesua sisältävä ”eheytyshoito” (sairaat ja syntiset homot heteroiksi) on annettava puoskarina, ei terveysammattilaisena. Valviran on kitkettävä heti tällainen rinnakkais- ja kaksoisroolipelleily terveydenhuollosta! Ja alettava hoitaa hommaansa. Ja lopetettava käsien levittely ja marmatus resurssien puutteesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Pekka Järvinenkin linjaa käsittämättömästi, että uskonnolliset parantamiskokoukset ja ”eheytyshoidot” eivät ole uskomushoitoa vaan uskonnon harjoitusta! Vaikka esimerkiksi eheytystä toteutetaan myös muualla kuin hartaustilaisuuksissa, kuten vastaanotoilla ja kulttimaisten terapiayhteisöjen kursseilla. Monien järjettömien uskomushoitojen taustalla lymyää uskonnollinen ideologia. Puoskarointia ei saa naamioida uskonnon harjoittamiseksi.

Lääkäriliitonkin pitäisi ryhdistäytyä ja lopettaa hyssyttely. Ollakseen uskottava, Lääkäriliiton pitäisi aloittaa ryhtiliike puoskaroivista lääkäreistä. Lääkäriliiton olisi tehtävä kaikkensa, että näiltä otettaisiin pois oikeus harjoittaa lääkärin ammattia.

Ammattikorkeakoulujen opetuksessa erityisesti terveysalalla on jotain pahasti pielessä, koska niin monet niistä valmistuneet hoitajat hurahtavat puoskaroinnin pauloihin. Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Meraston ylistämässä koulutuksessa on puoskarin mentävä aukko. Tuhannet huipputieteellisen koulutuksen marinoimat hoitajat häärivät joko pää- tai sivutoimisesti puoskareina. Tai puhuvat humbuugihoitojen puolesta ja näyttävät keskisormeaan tieteelle ja lääkintäetiikalle. Esimerkiksihomeopaattien, reiki-parantajien, sielunhoitoterapeuttien ja erilaisten chakrojen värähdyttelijöiden lahkoissa juuri sairaanhoitajat ovat suurin ammattiryhmä.

Voodoolääkinnän suosiota hoitajien keskuudessa selittää myös Meraston edustaman Sairaanhoitajaliiton kaksinaamaisuus. Liitto ei muka kannata uskomushoitoja, vaan painottaa tutkimukseen ja näyttöön perustuvaa hoitotyötä. Sairaanhoitajaliitto ei kuitenkaan ole valistanut sairaanhoitajia uskomushoitojen riskeistä tai tehottomuudesta. Eikä ole tyrmännyt sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille sairaanhoitajienkin tarjoamia epätieteellisiä ja vahingollisia ”eheytyshoitoja”. Jopa liiton verkkosivuilla on hoitajayrittäjien ilmoituksia, joissa tyrkytetään outohoitoja ja tarpeettomia luontaistuotteita. Sairaanhoitajaliitto ei ole tehnyt elettäkään putsatakseen puoskarihoitajien mainokset edes liiton virallisilta sivuilta.

Merasto ja sairaanhoitajaliitto näyttävät siis vihreää valoa uskomushoitaja – sairaanhoitaja kaksoisrooli-ilveilylle. Siinä terveydenhuollon ammattilaisen statusta käytetään häikäilemättömästi hyväksi houkuteltaessa asiakkaita puoskareiden rahastettaviksi järjettömillä, vaikuttamattomilla, ja usein terveydelle vaarallisilla terapiahoidoilla. Puoskaroiva terveysammattilainen on iljettävämpi otus kuin tavallinen tallaaja, joka on vain ryhtynyt outohoitajaksi, usein jumalalta lähetyskäskyn saatuaan, tämän nöyräksi välikappaleeksi.

Merasto kehui myös Sairaanhoitaja-lehteä ”laadukkaaksi”. Tässä laatulehdessä (6-7/2013) oli taas outohoitopläjäys, koko sivun kritiikitön juttu erikoissairaanhoitajasta, joka on hurahtanut energiakenttiin ja chakroihin perustuvaan parantavaan kosketukseen. Tehohoitaja Markus Norrgård näpäytti lehteä ja liittoa seuraavassa numerossa. Norrgård pelkäsi perustellusti naurettavan chakrajutun vievän terveysammattilaisten kulttuuria väärään suuntaan. Hän vaati, että ala on pidettävä puhtaana ja tieteellisesti puolustettavissa, jotta sairaanhoitajan ammatilla olisi joskus akateeminen arvostus.

Vehkeilemällä puoskarihoitajien kanssa Sairaanhoitajaliitto vetää lokaan sairaanhoitajien valtaenemmistön, joka pitäytyy työssään näyttöön perustuvaan hoitotyöhön ja lääkintäetiikkaan.

Suomeen tarvittaisiin pikaisesti puoskarilaki. Edellisen hallituksen peruspalveluministeri, nykyinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko(kok), joka on koulutukseltaan terveystieteiden tohtori ja toiminut Seinäjoen ammattikorkeakoulun vararehtorina, torppasi muutama vuosi sitten niin sanotun puoskarilain. Jota hän oli joutunut vuosikausia kestäneen jahkailun ja kovan painostuksen seurauksena vastahakoisesti puuhaamaan. Risikko on surullisen kuuluisa puoskarisympatioistaan. Valitettavasti ainakaan nykyisen hallituksen aikana puoskarilaki ei etene. Ei ole kuulema resursseja, siis poliittista tahtotilaa. Liian monet päättävissä asemissa toimivat poliitikot, ministereitä myöten, ovat puoskaroinnin pauloissa. Puoskarit saavat siis edelleen rauhassa vaarantaa potilasturvallisuutta.

Erityisen huolestuttavaa on se, että järjenvastaisia terveysväittämiä levittävät ja huijauksellisia tuotteita myyvät tahot ja lahkomaiset terapialiikkeet vaikuttavat jo terveyspolitiikassamme.

 

Markku Myllykangas

Professori

 

 
 

Mitä mieltä sinä olet? (Huom! Kommentit päivittyvät viiveellä)